“Utanç gecesi”nde yaşananları Federasyon Temsilcisi Haluk Gözen kaleme aldı
8 sayfalık “rezalet raporu” bugün PFDK’ya sunulacak. Sami Yen’deki 150 bin YTL’lik hasarın yanısıra, G.Saray’a en az 5 maç saha kapatma ve rekor para cezası geliyor
Maç öncesinde ve maç sırasında yaşananlarla, Türk Futbol tarihine “kara leke” olarak yazılan G.Saray-F.Bahçe mücadelesinin ayrıntıları ortaya çıktı. Karşılaşma sonrası harabeye dönen Ali Sami Yen Stadı’nda, kırılan koltuk sayısının 15 bin olduğu açıklandı. Sadece kırılan ve yakılan koltuklar nedeniyle, hasar 150 bin YTL oldu. Özellikle eski açık ve kapalı tribündeki koltukların tamamen kırıldığı, karşılaşma öncesinden ve 90 dakika içinde sahaya atılan pet bardak sayısının da 5 bin üzerinde olduğu belirtildi. Olaylar, Futbol Federasyonu Temsilcisi Haluk Gözen tarafından kaleme alındı. Gözen’in hazırladığı 8 sayfalık rapor, bugün Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) teslim edilecek.
KAYIP: 4 MİLYON EURO
Olaylar nedeniyle Galatasaray’a tarihi bir ceza verileceği belirtildi. En az 5 maçlık saha kapatma ve 300 bin YTL para cezası gelmesi bekleniyor. Bu ceza, yeni sezon için de, Sarı-Kırmızılı ekibe “büyük darbe” olacak. Ancak Aslan’ın kaybı bununla da bitmiyor. Derbide aldığı mağlubiyetle Şampiyonlar Ligi’nden de olan Galatasaray, 2.2 milyon Euro Devler Ligi giriş ücreti ve 6 maçlık ilk tur sonucu kasasına girecek garanti 1.8 olmak üzere toplam 4 milyon Euro’dan oldu. Yıllardır yaşadığı ekonomik krize ilaç sayılabilecek bu parayı yitiren Sarı-Kırmızılılar, Devler Ligi’nin prestijinden de uzak kalacak. Bu durumun, transfer sezonunda da Galatasaray’ın hedeflediği yıldızları almasında zorluklara neden olacağı ifade edildi.
BAKAN’DAN SERT TEPKİ
İstanbul Valisi Muammer Güler de, dün yaptığı açıklamada olaylarda 5 polisin tribünlerde dayak yediğini, 31 kişinin de gözaltına alındığını söyledi. En sert tepki ise, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’den geldi. Futbol Federasyonu ve kulüpleri suçlayan Bakan Şahin, “Taşkınlıklara yol açan o seyirciler neden böyle eylemlerde bulundu? Futbol Federasyonuna ve kulüpler, hesap versinler. FIFA Başkanı Blatter’den bana gelen yazıda TFF üzerinde denetim ve gözetim yetkim olmadığı ve derhal yasayı değiştirmem gerektiği söylendi. Dünkü olaylarda sorumsuz demeçler veren kulüp yöneticilerinin payı büyüktür. Benim bir çocuğu terbiye eder gibi yöneticileri çağırıp ‘Şöyle yapın’ demem doğru olmaz” dedi.
Erzik’ten Bakan Şahin’e çağrı
Galatasaray-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar, dün NTV’de masaya yatırılırken, UEFA Asbaşkanı ve Futbol Federasyonu eski başkanı Şenes Erzik, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e çağrıda bulundu. Olayların son derece vahim boyutlara ulaştığını belirten Erzik, “Kulüpleri, yöneticileri bir araya getirip, toplumsal uzlaşma adına bir adım atmak gerekiyor. Bunu ancak sizin bulunduğunuz makam yapabilir” dedi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyespor’da Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın yardımcılığını yapan G.Saray’ın eski yıldızı Arif Erdem ise, “Hakemin, bu maçın tamamlanmasına nasıl izin verdiğini anlayamadım” diye konuştu.
# Canaydın’a tepki dinmiyor
Galatasaray’da, Fenerbahçe derbisine gelmeyen, ancak taraftarın büyük tepkisinden kurtulamayan Başkan Özhan Canaydın’a öfke bitmiyor. Canaydın, dün de webaslan.com adlı taraftar sitesinde eleştiri bombardımanına tutuldu. Sitenin ana sayfasına, “Mutlu musun Canaydın” ibaresi yer alırken, “G.Saraylılık ruhunu öldüren, takımını en önemli maçta yalnız bırakan ve bütün bunlar olup biterken seyreden, bir başkan ve yönetim istemiyoruz” ifadelerine yer verildi.
21.05.2007